Цървенковски: Решение за Косово ще вземем в изгоден момент
Цървенковски: Решение за Косово ще вземем в изгоден момент / снимкa: БГНЕС

Признаването на независимостта на Косово от Македония зависи от много фактори, заяви президентът на Македония Бранко Цървенковски, информира Б92, цитирана от БГНЕС.

„Не сме дефинирали нашата позиция по този въпрос, въпреки че съзнаваме, че моментът за взимане на решение ще дойде рано или късно. Като имаме предвид нашите държавни и национални интереси, ще вземем решение в момента, който е най-изгоден за нас”, каза Цървенковски в интервю за радио “Свободна Европа”. Президентът припомни, че македония се стреми да развива еднакво добри отношения и с Белград, и с Прищина. Дали това ще се случи, не зависи само от нас, а и от политиката на Белград и Прищина, посочи Цървенковски. Коментирайки възможните последици за Македония при евентуална подялба на Косово по етнически принцип, Цървенковски оцени, че това ще бъде един от най-лошите сценарии. Той заяви, че това ще даде допълнителен мотив на радикалните групи в целия регион. Цървенковсли заяви още, че евентуална подялба на Косово ще бъде лош сигнал и трябва да се направи всичко възможно за предотвратяване на такова развитие на събитията.
Във връзка със спора с Гърция за името на Македония Цървенковски каза, че съществува тясна връзка между името на държавата, на народа и националната идентичност и поради това не са възможни отстъпки. Ако Гърция не промени позицията си, пространството за маневриране и намиране на определено решение ще бъде силно стеснено, допълни той. “Надявам се, че в близко бъдеще с посредничеството и ангажирането на Вашингтон ще се появят нови възможности за решаване на проблема”, заключи Цървенковски.

Косовският премиер Хашим Тачи заяви за скопската телевизия “Алсат М”, че се надява Македония да признае скоро независимо Косово. Запитан дали това ще се случи преди или след срещата на върха на НАТО през април, Тачи отговори, че властите в Скопие ще определят това.