Цвятко Цветков пред Синхуа: България не е готова за Шенген
Цвятко Цветков пред Синхуа: България не е готова за Шенген / БГНЕС

България все още не е напълно подготвена да се присъедини към Шенген, заради закъснения в четири главни области, пише китайският вестник "Женмин жибао", като се позовава на интервю на български експерт по сигурността, дадено за китайската агенция Синхуа.

"България не е близо до стабилната и нормална подготвеност за всички Шенгенски критерии", е цитиран да казва Цвятко Цветков, бивш главен секретар на МВР. В интервюто за Синхуа той посочва, че това, което има още да се направи, е свързано с разбирането за политиката на Шенген, сигурността, техническата подготовка и изграждането на институциите.

Според Цветков най-оптимистичната прогноза е България да влезе в Шенген в края на 2011 г., но той лично смята, че това няма да стане преди 2012 г., допълва БТА.

Според Цветков настоящото правителство все още не разбира какво означава Шенгенската политика. Той допълва, че София не е политически готова да осмисли ролята си и мястото си в Шенген.

Цветков казва в интервюто, че необузданата организирана престъпност и контрабандата, плюс известни недостатъци в законовата рамка означават, че България не е изпълнила изискванията на Шенген по въпросите за сигурността и институциите.

По отношение на техническата подготовка Цветков казва в интервюто, че България все още трябва да направи повече, за да изпълни съответните критерии. Той изразява обаче надежда, че постигнатото досега от страната ни ще получи одобрението на европейските експерти през март.