ЦРУ са лъгали за силовите си техники за разпит
ЦРУ са лъгали за силовите си техники за разпит / netinfo

ЦРУ съзнателно и целенасочено са лъгали американците и администрацията на САЩ за своите силови методи за водене на разпит по времена на управлението на Джордж Буш, става ясно от доклад на Сената от 6300 страници.

В доклада ЦРУ се обвинява, че е премълчало детайли от бруталността на методите си, които спокойно могат да се нарекат жестоки. Най-ценните разузнавателни сведения за Осама бин Ладен, които помогнаха да се проведе операцията срещу него през 2011 г., пише "Вашингтон пост", не са получени с такива методи обаче.

Докладът е още конфиденциален и вестникът казва, че излага предварително детайли, благодарение на недискретността на ръководители, които имат достъп до него.

Говорителят на ЦРУ Дийн Бойд не пожела да направи коментар, като се оправда, че все още не са получили окончателната версия на този доклад. Документът е изграден около "подробни разкази на десетина души, които са били държани от ЦРУ през периода 2002 и 2006 г. По това време агенцията бе във вихъра си заради войната срещу тероризма и използваше техники, които се определят като изтезания. Сред тях са лишаване от сън, симулация на давене и др, пише БГНЕС, като се позовава на АФП.


Президентът Барак Обама слага край на тази практика през 2009 г.