Членове на семейство Кадафи са се опитали да влязат в Мексико
Членове на семейство Кадафи са се опитали да влязат в Мексико / снимка: БГНЕС, архив

Мексиканското правителство заяви днес, че е осуетило план, който предвиждал синът на Муамар Кадафи Саади и семейството му да бъдат незаконно вкарани в страната с фалшиви имена и подправени документи, предадоха световните агенции.

За участие в заговора са заподозрени двама мексиканци, канадец и датчанин. Предвиждало се също откриване на банкови сметки и купуване на имоти в Мексико, които щели да бъдат използвани от Саади Кадафи.

Мексиканското разузнаване разкрило плана в началото на септември. Заподозрените били задържани и поставени под домашен арест, докато срещу тях се води разследване за подправяне на документи. Според плана семейството на Саади щяло да се установи близо до Баия де Бандерас, където се намира популярният туристически център Пуерто Валярта.

При планирането на трасето за прехвърляне на семейството заговорниците използвали мрежа от полети между Мексико и САЩ, Канада, Косово и Близкия Изток. Престъпната мрежа била ръководена от канадката Синтия Ан Ваниър, която контактувала пряко със семейството, посочиха мексиканските власти, цитирани от БТА.

Саади Кадафи избяга от Либия и в момента е под домашен арест в Нигер. „Той спазва стриктно наложените му от международната общност ограничения”, каза адвокатът му Ник Кауфман.