/ БГНЕС
Двама полицаи и двама демонстранти бяха убити в Ирак при сблъсъци със силите за сигурност по време на антиправителствени протести, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полицията и здравните власти.

Десетки демонстранти и полицаи бяха ранени.

Насилието сложи край на неколкоседмичното относително затишие в Ирак, отбелязва Ройтерс.

Двама демонстранти бяха убити днес на площад "Таяран" в столицата Багдад, след като силите за сигурност използвали сълзотворен газ и бойни патрони. Един демонстрант бил прострелян в главата, а друг бил ударен от сълзотворна граната. Двамата починали в болница от раните си.

„Ню Йорк таймс“: САЩ възобновиха съвместните военни операции с Ирак

В южния град Басра двама полицаи бяха блъснати и убити от цивилна кола по време на протест. Шофьорът се опитал да избегне мястото на сблъсъците, но се врязал в полицаите.

В изявление на багдадското оперативно командване, цитирано от Асошиейтед прес, се казва, че 14 полицаи са били ранени от група, която хвърляла камъни и "подбуждала към насилие", докато се опитвали да обезпечат подстъпите към площад Тахрир - епицентър на протестното движение.
 


В Южен Ирак стотици протестиращи гориха автомобилни гуми и блокираха главни пътища в няколко града, включително в Насирия, Кербала и Амара.

Демонстрантите заявиха, че министър-председателят Адел Абдул Махди не е изпълнил обещанията си, сред които и това да назначи ново правителство, приемливо за иракчаните.

"Те (силите за сигурност) трябва да спрат да стрелят и да ни взимат на прицел, кои са те и кои сме ние? И двете страни са иракчани. Затова, защо убивате своите братя?", попита риторично протестираща жена в Багдад, която отказа да каже името си.

Латвия разширява военното си присъствие в Ирак след ракетната атака на Иран

Полицията в Багдад каза, че е отворила всички пътища, затворени от агресивни групи.

Пътното движение беше нарушено по магистралата, свързваща Багдад с южните градове, каза очевидец за Ройтерс. Производството на петрол в южните нефтени находища не е пострадало от безредиците, съобщиха представители на нефтодобивната промишленост.

Нов обстрел на военна база в Ирак с американски войници

Това е най-новото насилие откакто протестите в Ирак бяха подновени миналата седмица след кратко затишие и засилващо се напрежение между Вашингтон и Техеран след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани в Багдад по-рано този месец.

Източник от силите за сигурност каза, че са били извършени поне 9 ареста, след като Националният съвет по сигурността упълномощи полицията да арестува демонстранти, които блокират кръстовища и околни улици.
 


Пратеникът на ООН в Ирак междувременно призова иракския политически елит да възобнови усилията за реформи, а протестите да останат мирни.

"Всякакви стъпки, предприети досега, за да се отговори на загрижеността на хората, ще останат без покритие, ако не бъдат завършени", каза Жанин Хенис-Пласхарт в изявление, разпространено от ООН, цитирана от АП.

Трюдо: Иранска ракета е свалила украинския самолет

"Силовата разправа с мирни протестиращи е недопустима и трябва да бъде избягвана на всяка цена. Нищо не е по-вредно от климат на страх", посочи представителката на ООН.

Хиляди студенти се стекоха днес към столичния площад Тахрир след сблъсъците между протестиращи и силите за сигурност в столицата и провинциите, предаде ДПА.

Студенти и гимназисти се присъединиха към протестиращите, които са си направили палатков лагер на площада. Младежите носеха иракски знамена и скандираха лозунги с искане да бъде назначен нов премиер.

Според Иракската информационна агенция, всички пътища, които демонстрантите са се опитали да блокират в Багдад, са били отворени от силите за сигурност. Заради безредиците няколко губернатори обявиха понеделник за неприсъствен ден, включително в районите на Дивания, Бабел и Насирия.
БТА