/ iStock/Getty Images
Честит рожден ден на Мария Браняс Морера, която днес празнува 117-ия си рожден ден. Мария е потвърдена като най-възрастният човек в света през януари 2023 г., припомнят от Рекордите на Гинес.

Мария е родена на 4 март 1907 г. в Сан Франциско, САЩ, но се завръща в Испания със семейството си, когато е на осем, за да се установи в Каталуния.

Столетница разкри тайната на дълголетието си

Оттогава тя живее в региона, а от 23 години обитава дом за възрастни хора.
Мария се радва, че може да отпразнува със семейството и приятелите си този специален ден и пожелава на всички много щастлив понеделник, заявиха от Резиденция Санта Мария дел Тура.

Необикновената съдба на Мария

През 1915 г., в разгара на Първата световна война, баща ѝ, който е журналист се разболява тежко. Семейството решава да напусне Калифорния и да се върнат в родното място на семейството – Каталуния. Но по време на пътуването баща ѝ умира от туберкулоза. По време на същото пътуване днешната столетница пада от един от етажите на кораба и губи слуха с едното си ухо.

Столетник зад волана: Имам книжка, заверена е до 2030 г. (ВИДЕО)

На 23 години Мария се омъжва за лекаря Жоан Морет, с когото имат три деца, единадесет внука и тринадесет правнука. Тя преживява три войни - Първата и Втората световни, както и Гражданската война в Испания.

До 105-та си година, въпреки възрастта си, столетницата поддържа активен живот, свири на пиано, чете вестници и дори прави малко гимнастика всяка сутрин.

На 113-годишна възраст, през 2020 г., тя научава за ново и исторически значимо събитие: пандемията от COVDI-19. Самата тя се заразява, но я изкарва безсимптомно. Мария Браняс Морера става най-старият човек, оцелял от COVID-19 до деня, в който 116-годишната (тогава) Люсил Рандон излиза с положителна проба и става рекордьор.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня