/ iStock/Getty Images
Чехи събраха над 1.2 милиона долара, за да закупят танк за украинската армия.

Танкът е модернизиран Т-72 (T-72 AVANGER), като има инсталирана система за нощно виждане, подобрена броня и подобрени системи за комуникация.

Чехите успяха да съберат нужната сума за по-малко от месец и кръстиха танка „Томас“.

Тази кампания е част от електронен магазин, наречен "Подарък за Путин". Този магазин напълно преосмисля концепцията за военна помощ. Вместо да се прави дарение на неправителствена организация или да се чака, докато правителствата се споразумеят за оръжейна подкрепа, той призовава поддръжниците да помогнат за укрепването на украинската армия чрез онлайн покупка на оборудване и оръжия.

Защо дроновете вече не са толкова ефикасни във войната в Украйна

Уебсайтът zbraneproukrajinu.cz предлага разнообразни артикули за закупуване. От медицинско оборудване или боеприпаси на стойност стотици крони до огнестрелни оръжия, които се продават за хиляди крони, и танк с цена 30 милиона крони (1 386 000 долара).
Създател на инициативата е чешкият предприемач Далибор Дедек.

"Тук имаме крехък балон на мира, можем да се радваме на пролетта, но в Украйна хората се крият в мазета и приюти", каза Дедек по-рано през годината за чешките медии, описвайки какво го е накарало да създаде кампанията. "Има помощ за евакуация, хуманитарни коридори, но единствената им [на украинците] надежда е украинската армия, така че искаме да ги подкрепим с това", добави той.

Дедек уточни, че електронният магазин има за цел по-скоро да даде представа колко скъпо е оборудването, отколкото действително да позволи на хората да кликнат и да си купят граната или пушка. Чрез индивидуални оферти дарителите могат да изпращат пари директно по сметката на посолството, което в сътрудничество с Министерството на отбраната ще закупи реални оръжия според нуждите на украинската армия.

Според Дедек идеята за фиктивния електронен магазин отразява чувството за хумор на Чехия, което тя е запазила като нация дори по време на криза.

Чехия е сред най-активните страни, които подкрепят украинската армия с дарения и продажби на оръжия и боеприпаси, включително доставки на танкове от съветската епоха, ракетни установки, гаубици, бойни машини на пехотата и противовъздушни оръжия.
 
БГНЕС