/ IStock
Националният координационен съвет по инфекциозни заболявания (NKT) при правителството на Черна гора обяви завръщането на епидемията от COVID-19 в цялата страна поради увеличаване на заболеваемостта, съобщиха от кабинета.

СЗО: Възможно е до средата на 2021 г. да има ваксина срещу коронавируса

Институтът по обществено здраве в Подгорица съобщи, че през изминалите 24 часа са били тествани 612 души, 98 от тях са положителни за коронавирус. През последните 24 часа не е имало смъртни случаи, като общо от възобновяването на епидемията през юни са загинали 26 души, а в страната в момента има 1920 активни пациенти.

"Епидемия от COVID-19 е обявена в цяла Черна гора. Мерките, които влизат в сила от днес са: задължително носене на маски на открито и на закрито, включително от деца над седем години. Масови събирания са разрешени за максимум 40 души в открити пространства, 20 - на закрито“, заяви правителството в Tуитър.

До 6 август е разширена забраната за работа на дискотеки и нощни клубове, за организиране на сватби, рождени дни и други семейни тържества на закрито. Забраната за музика на живо в местата за забавление е удължена до 30 август. Работното време на кафенета и ресторанти е ограничено в различните региони.

Евронюз: България, Швеция и Португалия с най-висок ръст на COVID-19 в ЕС

Черногорското правителство настоява, че смъртните случаи са резултат от "внесени" инфекции от съседни страни
. Националният координационен съвет по инфекциозни заболявания към правителството на Черна гора предварително забрани всички политически и религиозни събирания поради нарастващата честота на заразявания с COVID-19.

През юни бяха идентифицирани нови пациенти, въпреки факта, че през втората половина на май черногорските власти обявиха победа над епидемията.
БГНЕС, РИА Новости