/ iStock/Getty Images
"Реакцията на различните държави срещу пандемията от коронавирус може да бъде описана в четири сценария", каза по време на брифинг ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейсус, цитиран от РИА Новости.

СЗО: В обозримо бъдеще няма да има връщане към „старото нормално“

В първата група той включи страните от Югоизточна Азия, Тихия океан, Карибите и Африка, „които бяха предупредени и информирани“ за епидемията
. Според ръководителя на СЗО, лидерите на тези държави „поеха контрола над ситуацията в свои ръце“, което позволи ефективна комуникация с населението по отношение на приемането на необходимите мерки.

В "европейския" сценарий имаше мащабни огнища, които можеха да бъдат контролирани благодарение на действията на властите и реакцията на населението, което се придържаше към мерките за борба срещу COVID-19.

Третият сценарий е в държавите, в които властите въведоха ограничителни мерки, но последващото им отслабване доведе до увеличаване на броя на огнищата на инфекция.

СЗО отчита рекордно дневно увеличение на заразените с коронавирус


Гебрейсус заяви, че „тези страни губят позиции, защото мерките не се спазват или не се прилагат“. Ръководителят на СЗО не посочи държавите, в които се реализира този сценарий.

В четвъртия случай, към който той включи Северна и Южна Америка, Южна Азия и някои африкански страни, се наблюдава рязко увеличение на броя на случаите. Епицентърът на пандемията от коронавирус днес, според Гебрейсус, си остава Америка.

Според СЗО, броят на регистрираните случаи на COVID-19 е близо 13 милиона. Повече от 566 хиляди души са станали жертва на пандемията. 
БГНЕС