/ Thinkstock/Getty Images
СЗО предупреди, че твърде много страни вървят в грешна посока при справяне с пандемията на коронавируса, поради което не би могло скоро да има връщане към нормалността.

СЗО отчита рекордно дневно увеличение на заразените с коронавирус

"Искам да бъда директен: няма да има връщане към "старото нормално" за обозримото бъдеще",
каза генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус пред виртуален брифинг.

След като в неделя бяха регистрирани рекордните 230 000 нови случая на COVID-19, здравната агенция на ООН заяви, че пандемията ще се влоши само, ако хората не се придържат към физическото дистанциране, миенето на ръцете и носенето на маски.

„Позволете ми да кажа: твърде много страни се насочват в грешна посока. Вирусът остава обществен враг номер едно, но действията на много правителства и хора не отразяват това", допълни Гебрейесус.

СЗО: Има доказателства, че COVID-19 се предава въздушно

Той каза, че смесените послания от лидерите подкопават доверието
. Ако правителствата не въведат цялостна стратегия за потискане на предаването на вируса и ако населението не следва основните принципи за обществено здраве, "има само един начин тази пандемия да продължи", каза той.

"Ще става все по-лошо и по-лошо, и по-лошо. "Новият коронавирус е убил близо 570 000 души и е заразил над 12,9 милиона от избухването в Китай през декември миналата година, сочат официалните данни.

"Въпреки че броят на ежедневните смъртни случаи остава относително стабилен, има много за какво да се тревожим", каза директорът на СЗО и допълни, че Америка остава епицентър на пандемията.
БГНЕС