Аун Сан Су Чжи
Аун Сан Су Чжи / Guliver/Getty Images
Бившата ръководителка на Мианма Аун Сан Су Чжи, задържана след свалянето ѝ от власт с военен преврат през 2021 г., беше частично помилвана в рамките на амнистията на над 7000 затворници, обявена от хунтата по случай будистките пости, съобщиха държавните медии, цитирани от Франс прес.

"Председателят на Държавния административен съвет помилва Аун Сан Су Чжи, която беше осъдена от съответните съдилища, в съответствие с разпоредбите за правата на човека", се казва в съобщението.

Осъдиха бившия лидер на Мианма на още 6 г. затвор

Аун Сан Су Чжи
беше осъдена на 33 години затвор по няколко обвинения, включително подкуп, притежание на незаконни радиостанции и нарушаване на антиковидните ограничения.

Помилването се отнася за 5 от 19-те обвинения срещу нея и засега не е ясно дали това ще доведе до нейното освобождаване.

Аун Сан Су Чжи е била виждана само веднъж, откакто беше арестувана след пуча от 1 февруари 2021 г., на неясни снимки, направени от държавните медии в съдебна зала в столицата Найпидо.

Аун Сан Су Чжи
БТА

Повдигнаха обвинение срещу бившата ръководителка на Мианма

След преврата страната затъна в конфликт, който доведе до разселването на повече от един милион души, по данни на ООН.

Миналата седмица Аун Сан Су Чжи беше преместена от затворническата килия в правителствена сграда, съобщи представител на нейната политическа партия.

Мианма често дава амнистия на хиляди затворници в чест на будистките празници, посочва АФП.
Алексей Маргоевски/БТА