Аун Сан Су Чжи
Аун Сан Су Чжи / Guliver/Getty Images
Срещу бившата ръководителка на Мианма Аун Сан Су Чжи, свалена с военен преврат, е повдигнато обвинение в корупция. Това посочва официалното издание "Глобал ню лайт ъв Мианмар", предаде Франс прес.

Бившата фактическа ръководителка на гражданското правителство е обвинена в получаване на подкупи - "600 000 долара и килограми злато". Освен това е заподозряна в злоупотреба със земи в полза на председателствана от нея благотворителна фондация.

Аун Сан Су Чжи "бе призната за виновна в корупционни действия, извършени чрез използване на поста си. Съответно бе обвинена по чл. 55 от закона срещу корупцията", уточнява вестникът.

Военен самолет се разби в Мианма, има загинали (СНИМКИ)

"Тези обвинения са абсурдни", коментира пред АФП един от адвокатите ѝ, Кхин Маун Зау. "Целта е да бъде държана далеч от (политическата) сцена и да се опетни нейният имидж", казва той.

Арестувана на 1 февруари, в деня на преврата, нобеловата лауреатка за мир от 1991 г. вече е обвинена в други престъпления - от незаконно притежаване на портативни радиостанции до подбуждане към размирици и нарушение на закона за държавната тайна. Ако съдът я признае за виновна, тя може да бъде отстранена от политическия живот и да влезе за много години в затвора.

В столицата Найпидо вече са насрочени два процеса; първият трябва да започне на 14 юни. След това 75-годишната бивша ръководителка може да бъде изправена пред съд в Янгон по обвинението за нарушаване на закона за държавната тайна.

20 загинали в Мианма при поредни сблъсъци с войници на хунтата

За да оправдае преврата, хунтата заяви, че парламентарните избори от ноември 2020 г., спечелени от партията на Аун Сан Су Чжи, са минали с масови нарушения.

От времето на пуча Мианма е разтърсвана от почти всекидневни демонстрации, стачки парализират икономиката й, засилват се сблъсъците между армията и бунтовнически етнически групи.

Силите за сигурност искат да удавят в кръв протестното движение - през последните месеци те убиха близо 860 цивилни, включително жени и деца, сочат данни на Асоциацията за подпомагане на политическите затворници. Около 5000 души са хвърлени зад решетките, неправителствени организации съобщават за извънсъдебни екзекуции, изтезания и насилие спрямо жени.