Центристката партия Кадима напусна управляващата в Израел коалиция
Центристката партия Кадима напусна управляващата в Израел коалиция / снимка: БГНЕС, архив

Центристката израелска партия Кадима напусна управляващата коалиция на премиера Бенямин Нетаняху заради спорове във връзка с намеренията на ортодоксалните евреи да бъдат задължени да служат в армията, предаде Ройтерс.

Партията се присъедини към управляващата коалиция едва преди два месеца с цел да се сложи край на десетилетната практика студентите в религиозните академии да бъдат освобождавани от военна служба. През февруари израелският върховен съд обяви, че освобождаването на ултраортодоксалните евреи от военна повинност противоречи на основни закони на еврейската държава и обяви. Според решението на съда освобождаването от военна повинност се отменя от 1 август.

Проблемът е изключително емоционално наситен в Израел, където всички мъже и жени от отбиват две или три години военна служба лед като навършат 18 години. Много от тях, до навършване на 40 години, всяка година биват викани запас.   

„Решението да излезем от коалицията не бе взето с единодушно мнозинство”, заявил пред израелското радио Йоел Хасон, депутат в Кнесета от Кадима.

Решението на Кадима да се оттегли вероятно няма да доведе автоматично до разпадане на правителството, посочва агенцията. Кадима е с най-много депутати в Кнесета - 28. След присъединяването на партията към управляващата коалиция премиерът Бенямин Нетаняху можеше да разчита на мнозинство от 94 депутати от общо 120, предава БТА.  С оттеглянето на центристката партия той запазва мнозинството си - 66 депутати, но сред останалите членове на коалицията има и ортодоксални политически партии, които са категорично против въвеждането на военна повинност за студентите от религиозните академии.

Това разцепление според Ройтерс създава условия за разпадане на управляващата коалиция и свикване на предсрочни избори, в които Кадима има шанс да увеличи присъствието си в Кнесета. Според израелската избирателна система премиерът също се избира, затова е възможно той да не е лидер на партията с най-голям брой депутати в парламента.