Бърни Сандърс
Бърни Сандърс / Guliver/Getty Images
Американският сенатор Бърни Сандърс от щата Върмонт обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите през 2020 г., предаде Асошиейтед прес. 

"Нашата кампания не е само за побеждаване на Доналд Тръмп", каза 77-годишният Сандърс в имейл до привържениците си. "Нашата кампания е за това да променим страната си и да създадем правителство въз основа на принципите на икономическа, социална, расова и екологична справедливост", добави той. 

Бивш американски астронавт ще се кандидатира за сенатор

Седемдесет и седем годишният сенатор, описващ себе си като демократичен социалист и изправил се срещу Хилари Клинтън на първичните избори на Демократическата партия през 2016 г., каза днес пред общественото радио на Върмонт, че възнамерява отново да се кандидатира за номинацията.

Ентусиазиран прогресист, привърженик на идеи, вариращи от здравеопазване за всички до безплатно обучение в колежите, Сандърс поднесе изненада на върхушката в Демократическата партия през 2016 г., показвайки се като енергичен съперник на Хилари Клинтън. Въпреки че тя в крайна сметка бе номинирана от партията за кандидат за президент, неговата кампания помогна за полагането на основите на левия уклон в политиката на демократите, който се наблюдава при управлението на Доналд Тръмп.

Въпросът е дали Сандърс ще успее да изпъкне в стълпотворението от кандидати в предстоящите първични избори на Демократическата партия, които са привърженици на много от неговите политически идеи и са по-нови лица на националната политическа сцена. Ситуацията сега е много различна от 2016 г., когато той беше единственият прогресивен съперник на Клинтън, отбелязва АП.
БТА