Български военни застреляха афганистански войник, открил огън
Български военни застреляха афганистански войник, открил огън / снимка: Reuters
Български военни застреляха афганистански войник, открил огън
52440
Български военни застреляха афганистански войник, открил огън
  • Български военни застреляха афганистански войник, открил огън

Български военни застреляха афганистански войник, който откри огън по тях в афганистанската провинция Кандахар. Това съобщи за Дарик командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов.

Нападателят бил от северната провинция Тахер и бил обучаван от българските войници като част от съвместните екипи за връзка и обучение между българската и афганистанска армии.

При инцидента няма пострадали български войници, увери генерал Самандов, като допълни, че случаят не може да се определи като геройство, защото по-скоро представлява изпълняване на ежедневен дълг.

Заместник-командирът на логистичните подразделения в сектора ЮГ пуснал информация до нашите командири, че ситуацията в района се усложнява, а заплахата се увеличава, разказа Самандов. В резултат на това било взето решение войниците да се преместят от база Hero, в базата Lindsey в Кандахар.

"В 10,50 часа местно време афганистанец, облечен в дрехи на военнослужещ от афганистанската армия, открива огън по нашите хора, които в този момент се качват по машините. Една част от тях се били качили в машините, другата част се прикрили до машините. Една от машините открила огън по стрелящо лице, в резултат на което то е неутрализирано", обясни Атанас Самандов.

Огънят е открит най-напред по нашите войници и те са спазили напълно правилата за употреба на оръжие, така че в това отношение не могат да бъдат обвинявани, отбеляза Самандов. "Цялото поражение, което имаме, е спукана задна, лява гума на една от машините, с които са се придвижвали".

Ген. Атанас Самандов допълни, че в момента се извършва ротация в Афганистан и българските военнослужещи там са 1175 души: "Всички те са живи, здрави, взети са всички мерки за тяхната безопасност".