България подписа спогодба за социална сигурност с Израел
България подписа спогодба за социална сигурност с Израел / снимка: Sofia Photo Agency
България уважава правото на израелския народ на мирен живот и просперитет и подкрепя преговорите между израелското правителство и палестинската власт, като единствено възможно средство за постигане на мир в региона. Това заяви президентът Георги Първанов по време на срещата си с израелския президент Шимон Перес.

България осъжда проявите на екстремизъм, които засягат мирното население, заяви президентът Георги Първанов. По думите му неговата визита в Ерусалим се осъществява в ключов момент - в годината, в която се навършват 60 години от основаването на Израел и 65 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Тези две събития придават символизъм на това посещение и ще дадат мощен импулс за развитието на двустранните отношения, подчерта Първанов. Шимон Перес отвърна, че оценява високо поведението на България, която спасява голяма част от своите евреи по време на Втората световна война.

В Израел бяха подписани споразумения за икономическо сътрудничество между двете страни и спогодба за социална сигурност. Спогодбата засяга близо 12 хиляди българи, които са работили в Израел и на които ще бъде признат трудовия стаж. Българският държавен глава разгледа мемориала на Холокоста „Яд вашем”, построен през 1954 година в памет на евреите, загинали през Втората световна война. В него се съхраняват данни и преки свидетелски разкази за физическото унищожение на близо 3 милиона евреи.

Първанов участва в церемонията по запалването на вечния огън в мемориала, а в почетната книга написа: „Дълбок поклон пред светлата памет на жертвите на Холокоста, най-ужасното престъпление на 20 век”.