Президентът ще се срещне с Шимон Перес
Президентът ще се срещне с Шимон Перес / снимка: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов, който е на първото си посещение в Израел, ще се срещне в Ерусалим с израелския си колега Шимон Перес.

Ще бъдат подписани споразумения за икономическо сътрудничество и спогодба за социална сигурност между страната ни и Израел.

В Ерусалим Първанов ще се срещне с премиера Ехуд Олмерт, с министъра на външните работи Ципи Ливни, лидера на опозицията Бенямин Нетаняху.

Българският държавен глава е вторият европейски лидер след германския канцлер Ангела Меркел, който посещава Израел след военната операция в Ивицата Газа в края на миналия месец, когато загинаха над 120 палестинци. Палестинският отговор беше убийството на 8 души в религиозен колеж в Западен Ерусалим. Тогава външното министерство призова засегнатите страни да проявят максимална сдържаност и да не прибягват до употребата на сила и други мерки, които са в разрез с нормите на международното право.

Георги Първанов посещава Ерусалим в годината, когато се навършва 60-годишнина от основаването на Израел и 65 години от спасяването на българските евреи. Българският държавен глава ще посети мемориала „Яд вашем”, издигнат през 1953 година в памет на евреите, загинали през Втората световна война. В превод „яд вашем” означава „вечна памет” и на територията на мемориалния комплекс се намира единственото училище в света, където се изучава Холокоста.

Чуйте повече в прикачения звуков файл