/ Пресцентър, президентство
Отстъплението от многостранната дипломация генерира нестабилност и кризи, е общата позиция на Румен Радев и Антониу Гутериш
Отстъплението от многостранната дипломация застрашава сигурността и стабилността и е предпоставка за генерирането на кризи - това е била общата позиция на държавния глава Румен Радев и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, които проведоха среща в рамките на Петербургския международен икономически форум, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Двамата са били единодушни, че климатичните промени, борбата с тероризма и устойчивото развитие изискват съвместни усилия и общ подход от държавите-членки на ООН.

България цени високо и подкрепя усилията за реформа, която да доведе до по-ефективна и дееспособна ООН, е посочил Румен Радев. Държавният глава е призовал ООН да използва в много по-голяма степен способностите си не само да разрешава, но и да предотвратява възникващите кризи.

Пресцентър, президентство

Обща е била и оценката, че тенденцията на ескалация на напрежение в международните отношения, отказът от ключовиспоразумения в областта на разоръжаването и засилването на миграционните потоци не могат да бъдат преодолени с едностранни действия от нито една отделна държава и не трябва да водят до ерозия в дейността на ООН.