Броят на жертвите на урагана Матю в Хаити застрашаващо се увеличава
Броят на жертвите на урагана Матю в Хаити застрашаващо се увеличава / БГНЕС

Броят на жертвите на урагана Матю в Хаити достигна най-малко 842 души, десетки хиляди хора останаха без жилища и посевите в най-големия зърнопроизводителен регион на бедната карибска страна са унищожени, предаде Ройтерс.

Защо повече никой ураган няма да бъде кръстен Матю?

Пристигналата информация от отдалечени райони, достъпът до които беше прекъснат от стихията, показа, че най-малко 175 души са загинали в плодородната западна част на Хаити. Поради преминаването на Матю морето е заляло крайбрежните селища, с някои от които едва сега беше установена връзка.

В най-малко три населени места жертвите са десетки. 86 души са загинали в разположеното сред хълмовете земеделско селище Шантал, предимно от падащи дървета, смазали жилищата им. Други 20 са изчезнали.

Броят на жертвите на урагана Матю в Хаити застрашаващо се увеличава
netinfo

Ураганът Матю взе жертви на Хаити и в Доминиканската република, стигна Куба

Обобщаването на информациите за жертвите, извършено от Ройтерс показва, че броят на загиналите е най-малко 842. Централната служба за гражданска отбрана на Хаити е потвърдила смъртта на най-малко 271 човека, защото извършва визуална проверка на данните, преди да ги обяви. Около 61 500 души все още са настанени в убежища.

САЩ изпратиха военния транспортен десантен кораб "Меса верде", за да помогне за справянето с последствията от преминаването на стихията, съобщи говорител на американския флот. Корабът ще донесе голям набор от техника, включително три тежки товарни хеликоптера "Сикорски", булдозери и машини за доставка на питейна вода.

Корабът може да осигурява 272 550 литра питейна вода на ден и е натоварен с храни, лекарства, детски храни, памперси, предмети от първа необходимост и други важни стоки. На кораба има и хирургически екип с две операционни зали.

В момента в Хаити са разположени 9 американски бойни кораба и 250 войници, отбелязва Франс прес.

Броят на жертвите на урагана Матю в Хаити застрашаващо се увеличава
netinfo

Източник: БТА