Ураганът Матю взе жертви на Хаити и в Доминиканската република, стигна Куба
Ураганът Матю взе жертви на Хаити и в Доминиканската република, стигна Куба / БГНЕС

Мощният ураган Матю достигна Куба, след като взе най-малко седем жертви в Хаити и Доминиканската република на път за САЩ, където властите обявиха извънредно положение и наредиха евакуация, предаде Франс прес.

Американският център за наблюдение на ураганите предупреди, че окото на урагана приближава източните части на Куба с ветрове със скорост 220 км/ч. В последните дни кубинските власти евакуираха над 300 000 души в четири източни провинции, в които беше обявено извънредно положение.

Ураганът Матю взе първите си жертви на Карибите (ВИДЕО)

Преди да се насочи към Куба, Матю - ураган от четвърта степен по петстепенната скала на Сафир-Симпсън - премина през Хаити, като разруши десетки къщи, причини смъртта на поне трима души и принуди няколко хиляди души да се евакуират. Южната половина на Хаити се оказа откъсната от останалата част на страната след рухването на мост. Училищата ще останат затворени до понеделник, но президентските и парламентарните избори, насрочени за неделя, не са отменени.

При преминаването на си през съседната на Хаити Доминиканска република Матю отне живота на четирима души и нанесе щети на близо 200 къщи, съобщиха местните власти.

Ураганът напредва към Бахамите, след което се очаква да направи завой на северозапад, насочвайки се към САЩ.

Южната част на Хаити е откъсната от света след урагана Матю

Матю е смятан за най-мощния и опасен ураган в района на Карибите от 10 години.
Властите в американския щат Южна Каролина обявиха евакуация на 1 милион души заради урагана. По-рано губернаторът на щата Ники Хейли съобщи, че в щата се въвежда извънредно положение. Извънредно положение е обявено в редица окръзи в съседните щати Джорджия и Северна Каролина. В очакване на урагана извънредно положение беше обявено и в щата Флорида.

Източник: БТА