Ураганът Матю вече започна да взима първите си жертви. Властите на Хаити съобщават за един починал и още един липсващ още преди бурята да е връхлетяла с пълната си сила.

Според прогнозите Матю е най-мощната буря за последното десетилетие със скорост на ветровете над 360 км/ч в епицентъра на урагана. Очаква се той да премине през северозападната част на Хаити по-късно днес, където е обявена максимална степен за тревога.

В тази част на Хаити вече вали проливен дъжд, вълните са огромни, а ветровете са буреносни. Проливни дъждове валят и в Ямайка, а предупреждение за опасност от порои е издадено за Доминиканската република, която е съседна на Хаити.

След това ураганът ще продължи на север със скорост от 13 км/ч и ще премине и през източния край на Куба, по пътя си към Бахамските острови.

Мощен ураган заплашва Карибите, Матю носи ветрове със скорост 260 км/ч

След земетресението в Хаити през 2010 г. хиляди хора все още живеят в палатки. Висок е и рискът от ерозия заради високите планини и липсата на дървета и храсти, изсечени за производството на горива.

В страните по пътя на урагана от няколко дни е обявена тревога. В Хаити бяха създадени 1300 временни убежища, в които могат да бъдат подслонени 340 000 души, предаде АФП.  Евакуацията на населението на рисковите зони обаче протече трудно, защото много хора отказваха да напуснат домовете си, за да не бъдат обрани от мародери.

Под заплаха от наводнения и свлачища на земна маса са и жителите на Ямайка и Куба, където също тече евакуация.

Източник: БГНЕС, БТА