/ БГНЕС
САЩ искат извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН
Броят на жертвите при протестите във Венецуела е нараснал до 26 души през тази седмица, съобщават от базираната в Каракас неправителствена Обсерватория за социални конфликти, цитирана от АФП.

Преди това броят на загиналите по време на протестите, започнали, когато опозиционният лидер Хуан Гуайдо се обяви за президент на страната, беше 16 души.

Председателят на венецуелския парламент се провъзгласи за временен президент
 
На някои места силите на реда изстрелват гранати със сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите, някои от които им отвръщат с камъни.

САЩ са поискали официално да се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията във Венецуела. Американското искане е за заседание, което да започне в 9 ч. източноамериканско време (14 ч. по Гринуич) в събота. Сега председателството на Съвета, което през януари е в ръцете на Доминиканската република, трябва да вземе решение дали ще има такова заседание, кога ще се проведе то и в колко часа.

Световните реакции за ситуацията във Венецуела
 
Венецуела протести
БГНЕС


Русия се противопоставя на подобно заседание заради един "вътрешен за Венецуела въпрос", който не заплашва международния мир и сигурност, припомня Франс прес.

Канада пък се готви да е домакин на среща на страните от Групата от Лима, която да е посветена на следващите стъпки, които да се предприемат във Венецуела, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници. Срещата може да е през февруари или март в Торонто. Групата наброява 14 държави от двете Америки.
БГНЕС, БТА