/ БГНЕС
В сряда депутатите ще гласуват дали Великобритания ще напусне ЕС без сделка
Британският премиер Тереза Мей загуби ключов втори вот по споразумението за Брекзит, което сключи с Брюксел, съобщи ДПА.
 
Това е голямо поражение за плана й за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) на 29 март. Тя договори този текст от близо 600 страници след дълги месеци преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването й начело на правителството, отбеляза АФП.
 
Великобритания и ЕС постигнаха компромис за Брекзит

Споразумението обаче беше отхвърлено с мнозинство от 149 гласа. В негова подкрепа гласуваха 242 депутати, а против него - 391. Камарата на общините на британския парламент отхвърли текста с голямо мнозинство и на 15 януари.
 
 
WATCH LIVE: MPs vote on UK PM Theresa May's Brexit deal

WATCH LIVE: MPs are holding a key vote on UK PM Theresa May's Brexit deal, after last-minute changes were agreed by EU leaders. If her deal is rejected, the prime minister has promised to allow MPs to vote on leaving the EU without a deal, or delaying Brexit. Theresa May is expected to make a statement after the vote. Read more: bbc.in/2TQpQe1

Публикувахте от BBC News в Вторник, 12 март 2019 г.

Депутатите ще гласуват в сряда дали Великобритания да излезе от ЕС без сделка - сценарий, от който особено се боят икономическите среди.
 
Мей поясни, че ако Камарата отхвърли идеята за излизане без сделката и подкрепи идеята за излизане със сделка, то в четвъртък ще има гласуване дали да се отсрочи датата за излизане от ЕС, сега предвидена за 29 март. Ако тогава Камарата гласува за отсрочка, то правителството ще се опита да го договори с ЕС.
 
Великобритания няма да получи преходен период след Брекзит без споразумение

Мей обаче предупреди, че гласуване за излизане без сделка и за отсрочване на датата на излизането няма да разреши проблема. Тя допълни, че ЕС ще иска да знае какво искат да правят британците с удължаването на крайния срок. Камарата ще трябва тогава да каже дали иска да отмени прилагането на чл.50 за излизане от ЕС или да има втори референдум за Брекзит, допълни тя.

БГНЕС

Хронологията: Брекзит в дати

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин пък каза, че сделката за Брекзит е мъртва, предаде АФП. Той изтъкна, че е време за общи избори, допълва Ройтерс.

БГНЕС, архив

Докато течаха дебатите в парламента и гласуването, пред сградата имаше протести на привърженици на Брекзит и на привърженици на оставането в ЕС, предаде АФП.

Брекзит без сделка - все по-възможен?

Говорител на президента на Европейския съвет Доналд Туск заяви: „Съжаляваме за изхода от гласуването тази вечер и сме разочаровани, че британското правителство не успя да осигури мнозинство за Споразумението за излизане, договорено между двете страни през ноември. От страна на ЕС, ние направихме всичко възможно, за да постигнем споразумение. Давайки допълнителни гаранции през декември, януари и вчера, е трудно да видим какво друго можем да направим. Ако има изход от настоящата задънена улица, то той се намира в Лондон“.
БТА, БГНЕС