/ БГНЕС
Подобно мнение изрази говорител на Доналд Туск след гласуването във Великобритания
Второто отхвърляне на сделката за Брекзит от британската Камара на общините значително увеличи риска от излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение. Това каза днес говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит за втори път

"Съжаляваме за изхода от тазвечершното гласуване", каза говорителят. "От страна на ЕС, направихме всичко възможно да постигнем споразумение. . . трудно може да се направи нещо повече", добави той.

"Тъй като до 29 март остават само 17 дни, днешният вот значително увеличи вероятността от Брекзит без сделка. (...) Ако има обосновано искане от страна на Обединеното кралство за удължаване на срока, 27-те от ЕС ще обмислят и ще решат единодушно", каза говорителят на Туск.

БГНЕС

Държавите от Европейския съюз (ЕС) ще разгледат обосновано искане от Великобритания за забавяне на Брекзит, заяви говорител на ЕС, след като парламентът в Лондон отхвърли споразумението за напускане. „Ако има обосновано искане от Великобритания за удължаване на Брекзит, 27-те държави-членки на ЕС ще бъдат готови да го разгледат и да решат единодушно“, заяви говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП.

Хронологията: Брекзит в дати

Европейският преговарящ за Брекзит Мишел Барние пък заяви, че Обединеното кралство трябва да намери само решение за излизане от "задънената улица на Брекзит" и изключи варианта ЕС да положи още усилия, за да помогне на британците, предаде Ройтерс.

Великобритания няма да получи преходен период след Брекзит без споразумение

Барние уточни, че ЕС е направил всичко, което е могъл, за да постигането на такова споразумение, което да бъде прието в британския парламент. Той каза, че подготовката за вариант на излизане без сделка е по-важна от когато и да е било досега.
БТА