/ iStock/Getty Images
Преди това обаче одобриха на второ четене самото споразумение
Депутатите в британския парламент отхвърлиха изключително сгъстения график на премиера Борис Джонсън за одобряване на неговото споразумение с Брюксел за Брекзит, предаде Ройтерс.

Камарата на общините на британския парламент осуети втори опит за гласуване на сделката на Джонсън за Брекзит

Преди самото гласуване Джонсън предупреди парламента, че ако го бламира по въпроса за графика и наложи отлагане на Брекзит до януари, той ще се откаже от опитите си да ратифицира споразумението и ще поиска избори под лозунга "Нека да извършим Брекзит".

Изпратил ли е Борис Джонсън писмо до ЕС с искане за отлагане на Брекзит?

Така Джонсън бе поставен от опонентите си тази вечер в унизителното положение да иска от ЕС нова отсрочка след 31 октомври - нещо, което той се бе зарекъл никога да не направи.
Преди това председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че би погледнал сериозно на такова искане.

Драматичната сага за Брекзит ще продължи в парламента и в съда

Депутатите отхвърлиха с 322 гласа срещу 308 т.нар. "програмна поправка", която отреждаше само 3 дни за обсъждане и гласуване на законопроекта за Брекзит, чрез който да бъде осъществено постигнатото с Брюксел споразумение.

Как Брекзит ще се отрази на благосъстоянието на страните?

Преди това те обаче одобриха по принцип с 329 гласа срещу 299 на второ четене самото 115-странично споразумение. Вторият вот обаче прави невъзможно за Джонсън да изпълни обещанието си и да изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври, отбелязва Асошиейтед прес.

След втория вот, нанесъл му тежко поражение, премиерът заяви, че той ще "постави на пауза" самия законопроект. Той добави, че кабинетът временно преустановява разглеждането на законопроекта за Брекзита и ускорява подготовката за Брекзит без сделка. Преди това обаче ще се консултира с европейските лидери.

Туск: Лондон иска отлагане на Брекзит, ще се консултирам с 27-те

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск започна консултации с ръководителите на 27-те страни от ЕС по искането за отлагане на датата за излизане на Великобритания за 31 януари 2020 г., съобщи в Туитър говорителката на ЕК Мина Андреева, предаде Франс прес. "Европейската комисия приема за сведение резултата 9от гласуването в британския парламент) тази вечер и очаква от британското правителство да ни информира за следващите етапи", уточни тя.
БТА