/ iStock/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън е все още в спор с парламента как да се излезе от задънената улица с Брекзит, а Европейският съюз обсъжда неохотното му искане за отлагане на крайния срок - 31 октомври. Има няколко неща, които може да се очакват в близките дни, пише в коментар за АП Грегъри Кац.
 
Изпратил ли е Борис Джонсън писмо до ЕС с искане за отлагане на Брекзит?

Натиск на Джонсън в парламента
 
Премиерът понесе поредица от поражения в парламента, но се надява да обърне хода на нещата с един голям триумф: да спечели гласуването на новото му споразумение за Брекзит. Постигането на такова мнозинство е на кантар и има шанс Джонсън да успее. Възможно е да се стигне до гласуване в предстоящите дни, като резултатът е несигурен. Необходимо му е също да прокара съответните закони, които да придадат юридическа сила на споразумението.

БГНЕС

Ако той успее да направи това бързо, Великобритания или няма да има нужда от отсрочка, или ще й трябва само много кратко „техническо“ удължаване - въпрос на седмици, а не на месеци.
 
Какво става, ако парламентът откаже да сътрудничи?
 
Ако Джонсън не успее да убеди парламента бързо да подкрепи споразумението, ЕС ще трябва да реши дали да даде на Великобритания нова отсрочка, или да се придържа към датата 31 октомври, което би означавало рисков Брекзит без споразумение, който толкова много от лидерите на страните членки се опитват да предотвратят.
 
ЕК очаква от британското правителство разяснения по следващите си стъпки за Брекзит

Не се очаква ЕС да разкрие своя отговор в близките дни, но се смята, че удължаването на срока за Брекзит е предпочитаният избор на много от лидерите в ЕС въпреки растящото им раздразнение от безизходицата в (британския) парламент.

iStock/Getty Images
 

Парламентарни избори стават неизбежни
 
Джонсън се опитва да свика парламентарни избори с цел да получи мнозинство в новия състав на парламента, което да подкрепи неговата стратегия за Брекзит, но опозиционната Лейбъристка партия и нейният лидер Джереми Корбин казват, че няма да се съгласят за избори, докато не се стигне до отлагане на срока за Брекзит. Ако ЕС се съгласи с поисканото от Джонсън отлагане, изборите могат да се състоят в близките месеци, и Джонсън ще води кампания с обещание да осъществи (най-после) Брекзит, като ще обвини парламента за блокирането му.

iStock/Getty Images

Може да изглежда, че нови избори ще разсекат гордиевия възел около Брекзит, но е възможно също така те да не доведат до ясен победител с мнозинство, така че новият парламент може да се окаже разделен, както и този.

Борис Джонсън е категоричен: Няма да преговарям с ЕС за отсрочка на Брекзит 

Съдебно оспорване
 
Джонсън спази закона, изискващ той да поиска отлагане на крайния срок, изтичащ на 31 октомври, но придружи искането си с писмо до лидерите на ЕС, в което казва, че не смята отлагането за добра идея. Това разгневи много противници, които смятат, че премиерът умишлено се опитва да заобиколи волята на парламента. Активисти, които заведоха дело срещу Джонсън в Шотландия, смятат да заведат ново дело в понеделник. Спорът може да стигне до британския Върховен съд.
БТА