/ Gulliver/Getty Images
Британски съд реши, че емирът на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е наредил да бъдат отвлечени две от дъщерите му и е организирал кампания за сплашване срещу бивша съпруга - йорданската принцеса Хая, съобщиха световните информационни агенции.

Започнаха изслушванията по делото между принцеса Хая и съпруга й емира на Дубай

Съдия Андрю Макфарлейн каза, че е приел за доказани серията от обвинения, отправени от принцеса Хая по време на битката за попечителство върху двете им деца в лондонския върховен съд. Миналата година тя скандално избяга в Лондон с децата си на възраст 8 и 12 години и заведе дело срещу съпруга си, който според нея се е развел тайно с нея в началото на 2019 г. Освен попечителство принцеса Хая поиска защита срещу принудителен брак, вероятно за едно от децата си, както и защита срещу насилие.

Шейхът от своя страна иска децата му да бъдат върнати в емирството.

От какво бягат дубайските принцеси?

В публикуваните днес съдебни решения съдия Макфарлейн приема, че шейхът е подложил принцеса Хая на кампания за сплашване, заради която тя се е страхувала за живота си.

Сред обвиненията на принцеса Хая са, че шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е наредил дъщеря му Шамса, тогава 18-годишна, да бъде отвлечена от улицата в Кембридж през 2000 г. и да бъде изпратена в Дубай, където остава затворена. Той е наредил и малката й сестра Латифа също да бъде отвлечена от кораб в международни води близо до Индия от индийски сили през 2018 г. и върната в емирството.

Дубайският принц от приказките

През март 2018 г. Латифа Ал Мактум, тогава 32-годишна, разпространи видео в YouTube, в което казва, че иска да избяга от страната си. Със сълзи на очи, тя обяснява, че са я изтезавали и три години е била затворена от баща си след първия опит за бягство през 2002 г. Във видеото тя критикува баща си, че "мисли само за имиджа си" и "съсипва живота на толкова хора". След като опитът ѝ за бягство се провали, през април 2018 г. дубайското правителство разпространи изявление, че принцесата е "върната" при семейството си и е добре.

Сестра ѝ Шамса също опита да избяга през 2000 г. по време на ваканция в Германия. Според разказа на Латифа, 18-годишното момиче е открито след два месеца, "дрогирано", отведено в Дубай с частен самолет и "затворено".

Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, който е на 70 години, се жени за принцеса Хая през 2004 г. Смята се, че това е шестият му брак. Сега тя е на 45 години. Той има повече от 20 деца от различни съпруги. Принцесата е дъщеря на покойния крал на Йордания Хюсеин и полусестра на крал Абдула Втори.
БТА