/ Пресцентър, Министерски съвет
Борисов се срещна в Абу Даби с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян
99346
Борисов се срещна в Абу Даби с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян
  • Борисов се срещна в Абу Даби с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян
В Абу Даби министър-председателят Бойко Борисов се среща с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.
 
На срещата в Абу Даби, която започна в 12 часа местно време и продължи 50 минути, а след това последва и официален обяд, министър-председателят Бойко Борисов изрази готовност България да участва в Експо 2020, което ще се проведе в Дубай.

Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства

Борисов Абу Даби шейх
Пресцентър, Министерски съвет

На първите страници на местните вестници днес е стартирането на обратното броене за Експо 2020 - удивителна светлинна проекция на Бурж Халифа, която със своите 828 метра обща височина е най-високата конструкция строена някога, изобрази надписа “остават две години”. Когато часът удари 20.20 в събота вечер, най-високата сграда в света бе трансформирана в часовник с обратно броене.
 
Експо 2020 е първото световно експо, което ще бъде проведено в Близкия Изток и ще се състои от 20 октомври 2020 година до 10 април 2021 година. Очаква се, че ще привлече 25 милиона посетители, като 70 процента ще бъдат чужденци, пристигащи в емирствата. Като пропорция това е най-голям брой чужди посетители в цялата история на световни изложения, които се провеждат от 167 години.

Борисов Абу Даби
Константин Вълков, Дарик радио

На срещата на Борисов в Абу Даби с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян бяха обсъдени още конкретни проекти като изграждането на четирите транспортни коридора, които преминават през България. Шейхът съобщи, че емирствата имат стратегически интереси в областта на икономиката, земеделието, строителството, високите технологии и военната промишленост.
 
Срещата при принца е първа стъпка, както и историческа първа стъпка, защото това е първата в историята на двустранните отношения визита на действащ премиер в Емирствата.
 
През април тази година беше открито 77-ото българско посолство - то се намира именно в Абу Даби, а в момента в емирствата живеят и работят над 7000 българи.

Борисов Абу Даби шейх
Пресцентър, Министерски съвет