Борисов: Позициите ни ще бъдат ясно заявени на Срещата на върха в Рига
Борисов: Позициите ни ще бъдат ясно заявени на Срещата на върха в Рига / снимка: БГНЕС, архив

На страницата си във фейсбук премиерът Бойко Борисов припомня, че по време на срещата на ЕНП на лидерите от страните от Източното партньорство са обсъдили скорошните събития в Източна Европа, които са поставили сериозни предизвикателства пред концепцията за Източното партньорство и по-специално пред фундаменталните ценности и принципи, на които се основава ЕС - мир, приятелство, солидарност и просперитет.

Министър-председателят Бойко Борисов участва в четвъртата Среща на върха на Източното партньорство, която се провежда на 21 и 22 май в Рига. Във форума участват държавни и правителствени ръководители и външни министри на страните-членки на ЕС и държавите-партньори - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна. България е сред страните, които подкрепят активно задълбочаването на политическата асоциация и икономическата интеграция на страните-партньори и тяхната по-ясна европейска перспектива.

„Новите развития в страните от този регион доведоха до спешната необходимост да се засили политиката на Източното партньорство. С останалите лидери от ЕНП се съгласихме, че трябва да се търси засилване на европейската сигурност, стабилност и просперитет, както и укрепването на европейските ценности и принципи в региона. Сега повече от всякога обществата от Източното партньорство, които са в подкрепа на интеграцията с Европейския съюз, се нуждаят от силна, активна и незабавна подкрепа от страна на ЕС", посочва още Борисов.

Нашите позиции ще бъдат ясно заявени и защитавани по време на Срещата на върха на Източното партньорство тази вечер в Рига, Латвия, завършва статусът на министър-председателя.