Борисов на Стената на плача: Господи, пази България!
Борисов на Стената на плача: Господи, пази България! / снимка: Reuters
Борисов на Стената на плача: "Господи, пази България!"
24966
Борисов на Стената на плача: "Господи, пази България!"
  • Борисов на Стената на плача: "Господи, пази България!"

Във втория ден от официалната си визита в Израел премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация се срещна с главата на Йерусалимската православна патриаршия Теофилос ІІІ. По време на разговора двамата са изразили надежда доброто сътрудничество между двете църкви да продължи. След срещата Борисов посети Църквата на Божи гроб. "Господи, моля те, пази България!", написа премиерът на листчето, което остави в Стената на плача. На въпрос какво е пожелал за себе си Бойко Борисов отговори: "Като пази България, пази и мен!"

Следобед българската делегация ще бъде в териториите на Палестинската власт. В Рамалла ще има срещи с президента Махмуд Абас и с премиера на автономията Салям Фаяд. Късно снощи българската делегация се срещна с представители на българската еврейска общност в Тел Авив.

Председателят на Съюза на българските евреи в Израел Авраам Йомтов поиска от българския премиер по-бързи процедури за възстановяване на българско гражданство. "Тя е дълга и сложна за второто и третото поколение, продължава повече от четири години. Знаем, че хиляди молби, и не само от Израел, чакат разрешението си", коментира Йомтов. Борисов подчерта: "Откакто ние сме на власт, сме ускорили приемането два пъти процентно. Сега ще говорим и с министъра и мисля, че ще се справим по-бързо".

По думите на премиера, спасяването на българските евреи е доказателство, че "българският народ се е справил за времето си много добре, макар да е било много трудно да не се подведем като много други в Европа, които не само са толерирали, а и са се включили в унищожаването на своите евреи".