Борис Тадич и Томислав Николич отиват на балотаж
Борис Тадич и Томислав Николич отиват на балотаж / netinfo

Борис Тадич и Томислав Николич отиват на балотаж на президентските избори в Сърбия на 20 май. Това сочат първоначалните резултати от президентските избори в Сърбия.

Според данните от Центъра за свободни избори и демокрация на първи тур печели Тадич, а според Републиканската избирателна комисия - Николич. Разликата между двамата е 1-2 процента.

Първоначалните данни сочат, че партията на Николич - Сръбска прогресивна партия, печели парламентарните избори. Според РИК СПП печели 24,17 от гласовете, а Демократическата партия на Тадич 21,29%.

Победата на един от двамата кандидат-президенти ще зависи и от това дали междувременно спечелилата най-много депутатски места в сръбския парламент коалиция около Томислав Николич ще успее да състави правителство.

Резултатите от гласуването в Косово ще се знаят утре, но те едва ли могат да променят много политическата конфигурация. Сръбските избори донесоха още една изненада - резултатите на Сръбската радикална партия на намиращия се в Хага лидер Воислав Шешел са толкова слаби, че тя се бори да мине 5-процентовата бариера за място в сръбския парламент.

В Белград ДП и кметът Драган Джилас печелят изборите, което е може би най-добрият знак за Борис Тадич, че досегашната коалиция може да запази властта.

Според прогнозите на Центъра за свободни и демократични избори (ЦЕСИД) коалицията на Томислав Николич ще има 72 места в сръбската скупщина, ДП на Борис Тадич - 67,социалистите на Ивица Дачич - 48, Кощуница - 20.

Гражданите на Сърбия гласуваха на президентски, парламентарни и местни избори в .

Изборният ден протече нормално, без по-големи инциденти. В Нови Сад няколко души бяха арестувани, защото са предлагали по 2500 динара, което е 22 евро, на избирателите, за да гласуват за определена партия.