/ БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон обеща днес на българския министър-председател Бойко Борисов да подкрепи усилията на България да се сближи и дори да се интегрира в еврозоната и Шенгенското пространство, когато всички критерии бъдат изпълнени, предаде Франс прес. Макрон заяви пред Борисов, че ще посети България преди края на годината.

бойко борисов и макрон
БГНЕС

България, най-бедната държава в Европейския съюз, към който се присъедини през 2007 г., иска да ускори хода си към приемане на единната валута и води активна кампания да получи подкрепа от членовете на еврозоната, посочва АФП.

борисов макрон
БГНЕС

"Всеки път, когато бъдат направени конкретни усилия, Франция ще застане до тези, които ги полагат и именно такъв е случаят", каза Макрон в изявление пред журналисти.

"Както обявих в предизборната си кампания, аз искам по-голяма европейска интеграция, съчетана с отворени врати за всички страни, които искат да участват в тази интеграция", допълни френският президент след едночасов разговор с българския ръководител. "Забелязах у премиера Бойко Борисов истински европейска нагласа и това ме радва", каза Макрон в заключение и допълни, че ще посети България преди края на годината.

борисов макрон
БГНЕС

Ръководителят на българското правителство поздрави Макрон за избирането му в Елисейския дворец. "Благодарение на вашата динамичност ние ще изведем Европа напред. Това ще е единна и силна Европа, но не забравяйте периферията", каза Борисов, цитиран от АФП.

борисов макрон
БГНЕС

Френският държавен глава, в чиято дипломация основна ос е укрепването на Европа, иска диалог със страните от източната част на континента, както вече се видя при двустранната му среща с полския президент Анджей Дуда в кулоарите на срещата на НАТО на 25 май, подчерта Елисейският дворец.

България ще председателства Съвета на Европейския съюз през 2018 година. София трябва на първо време да успее да се интегрира във валутно-курсовия механизъм ERM2, т.нар. двегодишна "чакалня" на еврозоната.

борисов макрон
БГНЕС

България е изпълнила маастрихтските критерии, свързани с управлението на инфлацията и публичните разходи. За сметка на това има незадоволително представяне в борбата с корупцията и средната заплата там е около 500 евро, доста под средната европейска, посочи АФП.
БТА