/ БГНЕС
Европа трябва да има обща отбрана. Това коментира по време на дискусия "Европа отново на път" премиерът Бойко Борисов. По думите му така ще се спестят пари, а и Европа ще действа единно. Премиерът лансира още една идея - да се въведат европейски паспорти за балканските народи.
 
В дискусията участие взеха освен премиерът, Симеон Сакскобургготски, лидерът на ПЕС Сергей Станишев, вицепрезидентът Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова и още представители на институции и експерти.

Европа на път
БГНЕС


Сакскобургготски: Европа или ще бъде обединена, или изобщо няма да я има

Обръщайки се към Бойко Борисов Симеон Сакскобургготски посочи, че след няколко месеца ще председателстваме Европейски съюз и посочи, че за първи път след Втората световна война има риск новото поколение да е в по-лоша среда от това на родителите си.
 
"За пръв път единството на Европа е поставено на карта - или ще оцелее, или изобщо няма да я бъде", допълни Сакскобургготски.

Сергей Станишев и Бойко Борисов
БГНЕС


Станишев: ЕС ще се промени, от нас зависи дали ще се промени с или без нас

След него думата взе бившият премиер и лидер на ПЕС Сергей Станишев. Според него няма съмнение, че Европа ще оцелее и няма да се поддаде на национализми.
 
"Но Европейският съюз ще се промени, от нас зависи дали ще се промени с нас, или без нас", каза Станишев и допълни: "ЕС е преди всичко съюз на хора, които споделят общи ценности и трябва да не се допусне разрушаване".

Бойко Борисов
БГНЕС


Борисов: Европейски паспорти биха дали перспектива за хората от Балканите

По време на дискусията премиерът Бойко Борисов коментира, че Европа трябва да се справи с предизвикателствата пред нея. И призова за обща отбрана.
 
"Защо не си направим обща европейска отбрана - имаме единна валута, единни решения - колко танка има България, колко Германия, Франция - дали са ни нужни толкова танкове, самолети, гаубици по отделно, би могло да седнат военните със своята европейска отбрана и да се защитаваме като цяло ние - ЕС", коментира Борисов.

Европа на път
БГНЕС

Примерът не подмина и темата с терористичните атаки.
 
"Какво е Европа в момента - ние свикнахме с новините, ако се направи справка - 20-30 съболезнователни адреса съм изпратил само в последните месеци. Чудя се какво да напиша на Тереза Мей, то трябва да се проявява и творчество... Всяка сутрин се събуждаме с жертви и някак си се въртим около следствията, а не около причините, защото не са удобни политически..." , допълни Борисов.
 
От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че идеята за преразпределяне автоматично на бежанци из Европа няма да проработи и България трябва да потърси съюзници срещу това решение.

Корнелия Нинова
БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да се положат усилия, за да се преодолее евроскептицизма.
 
Събитието започна с минута мълчание в памет на жертвите от последния терористичен атентат в Лондон.