Сергей Станишев
Сергей Станишев / БГНЕС
ЕС ще се промени, от нас зависи дали ще се промени с или без нас, коментира председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев на организираната от него дискусия "Европа отново на път" относно петте сценария за развитието на ЕС. Според него днешният форум, който събира хора с различни политически убеждения, е добър знак и старт за пред българското общество и пред европейските ни партньори.

"Европа на път" събра на една маса Борисов, Станишев, Нинова и Сакскобургготски
 
Аз съм убеден, че ЕС ще оцелее, виждаме много ясни знаци и своеобразно събуждане на общественото мнение във всички страни и това е важна преграда "срещу разкъсването на Европа от национализми и национални егоизми", посочи Станишев и отбеляза резултатите от изборите в Холандия и Франция.
 
Според него европейските граждани, включително българските, искат повече Европа в няколко направления - сигурност, но и социална, лична, перспектива за работа и социална защита, координиране на икономически действия и политики в европейски мащаб и по-силно действие на ЕС навън.
 
Говори се за задълбочаване на интеграцията в Еврозоната, в това число за парламент на Еврозоната, и преосмисляне на кохезионната политика, което е риск за България, отбеляза Станишев. Той посочи, че у нас дискусията в последните години се е свела само до усвояването на еврофондовете. Трябва ясно да заявим какво искаме, да си поставим времеви хоризонт до октомври-ноември, заяви Станишев.

Борисов: Европейски паспорти биха дали перспектива за хората от Балканите
 
Според него фпозиция трябва да стъпи на няколко принципа. Трябва да се стремим към равноправно участие в интеграционното ядро на ЕС, трябва да постигнем членството в Шенген, каза Станишев. Трябва да имаме позиция и хоризонт за Еврозоната, добави той. По думите му формалните критерии са най-малкият проблем - истинската пречка за България е липсата на достатъчна конвергенция със страните от Еврозоната.
 
По думите му е нужна много ясна политика в национален план за нарастване на доходите и икономическа конкурентоспособност. Друг принцип, който той отбеляза, е откритост на форматите в ЕС. Не бива да има пречки пред желаещите да участват в по-дълбоки формати на интеграция, смята Станишев. Според него трябва да се отстоява принципът за солидарност. Има натиск кохезионната политика да се превърне в нещо, което ще раздели страните, посочи той. Не можем да бъдем само консуматори, отбеляза Станишев и посочи, че страната ни има какво даде по отношение на охраната на външните граници, Западните Балкани, Черноморския регион.
 
Според него резултатът от дискусията по петте сценария за бъдещето на Европа вероятно ще е някакъв шести различен вариант. По думите му Европа е станала прекалено задкулисна и неразбираема за гражданите и това трябва да се промени. ЕС е по-скоро политически съюз, а не пазар, народи, които споделят общи ценности, заяви Станишев.