/ БГНЕС
Европа или ще бъде обединена, или изобщо няма да я има, коментира министър-председателят на България от 2001 до 2005 г. Симеон Сакскобургготски на дискусията "Европа отново на път" в София.
 
Според него днес не е време да се протестира, а да кажем с какво можем да допринесем за общите европейски ценности. Той смята, че България може да допринесе с темата за Черно море, тъй като няма много страни, които да повдигнат този въпрос.

"Европа на път" събра на една маса Борисов, Станишев, Нинова и Сакскобургготски
 
"Аз съм роден преди 80 години - с цяло поколение преди този съюз, и с това ще разберете, че аз съм от хората, за които ЕС не е даденост или нещо наготово", заяви Сакскобургготски. "Моето поколение живя разделено в Европа от войни, от политика и от Желязната завеса", посочи той и отбеляза, че появата на този съюз е направила Европа общност на хора с еднакви съдби и мечти.
 
"Трудно мога да опиша емоцията, която ме беше обхванала на 25 април 2005 г. в Люксембург - това беше първата реална стъпка, че любимата ми България е на верния път", каза Симеон Сакскобургготски, припомняйки си подписването на договора за присъединяване на страната ни към Европейския съюз.
 
По думите му за това е трябвало да се докаже, че свободата, достойнството и демокрацията не са само мечти, а реалност.

Станишев: ЕС ще се промени, от нас зависи дали ще се промени с или без нас
 
Сакскобургготски разказа, че когато предал щафетата на следващия премиер Сергей Станишев, му казал, че сега предстои национално единение за постигане на целта. "Сега използвам възможността да го кажа и на настоящия премиер. България ще председателства Съюза в момент на тежки турболенции и решителни моменти", обърна внимание Симеон Сакскобургготски и изброи три предизвикателства пред ЕС.
 
"За първи път след Втората световна война съществува реален риск поколението на днешните млади хора да се озове в по-лошо положение от неговите родители", отбеляза той. Като друго предизвикателство Сакскобургготски посочи миграцията. Аз също съм бил имигрант и знам какво е да се озовеш немил-недраг в чужбина, посочи той.

Борисов: Европейски паспорти биха дали перспектива за хората от Балканите
 
Решението тук не се измерва в квоти, убежище или международни паспорти, отговорът е в човещината и това, което всеки от нас е готов да даде, отбеляза Сакскобургготски. И като трето предизвикателство той посочи единството на Европа.
 
"Аз истински вярвам в ЕС, надеждата ми е, че докато откриваме други планети, напредваме технологично, няма да пропуснем да видим другите около нас", добави той и отбеляза, че "Европа на път" е в нашите ръце.
БТА