Близо една трета от севернокорейците гладуват
Близо една трета от севернокорейците гладуват / снимка: БГНЕС

Състоянието на човешките права в Северна Корея е "ужасяващо" и повече от една трета от хората там са гладни въпреки изобилието от природни ресурси, заяви Витит Мунтарбхорн, специален докладчик на ООН за човешките права в Северна Корея, предаде АФП.

Правата на човека "за съжаление се нарушават безнаказано от тези власти", заяви Мунтарбхорн. Според неговия доклад пред Общото събрание на ООН, близо 9 милиона от 24 милиона души в страната гладуват. Световната програма по прехраната към ООН е способна да достигне до по-малко от 2 милиона от тях, поради недостиг на хуманитарна помощ, допълва БГНЕС.

Според Мунтарбхорн дефицитът е отговор на атомните и ракетни изпитания тази година. Той подчерта, че страната има повече природни ресурси от Южна Корея и износът й достига няколко милиарда долара за тази година, но "парите не се харчат за хората".

Жителите на страната са подложени и на преследвания, колективни наказания, изтезания, екзекуции без съд и публични екзекуции. Гражданите се окуражават да доносничат и дори представителите на властта живеят в страх, което е създало "култура на недоверие", пише в доклада на тайландския академик.