/ Guliver/Getty Images
Близо 90 мигранти на борда на 15-метрова яхта, бяха спасени от италианските гранични патрули в Адриатическо море, предаде Франс прес.

Яхтата била забелязана първо от гръцките гранични патрули, които подали сигнал до италианските си колеги. На борда на плавателния съд били наблъскани 89 мигранти - пакистанци, иранци и афганистанци. Сред тях имало 20 жени и 26 непълнолетни, сред които и двумесечно бебе. Яхтата била локализирана малко след полунощ в Адриатическо море край бреговете на италианската област Пулия. Мигрантите са откарани в град Отранте. Бебето е прието в болница с хипотермия. На яхтата имало и двама руснаци, за които се подозира, че са трафиканти. Те са задържани.

Могерини: Европа има нужда от имигранти

Потокът от мигранти през Адриатическо и Йонийско море към Южна Италия остава ограничен в сравнение с този от бреговете на Либия през Средиземно море до италианските брегове.

В последните 10 дни 76 сирийци и иракчани, основно семейства с деца, пристигнаха в Кротоне в областта Калабрия на брега на Йонийско море, а 64 души пристигнаха по море в Бриндизи в областта Пулия на брега на Адриатическо море. Повечето от мигрантите плават през нощта. Най-често те са прекарвани от украински трафиканти, които незабавно се връщат обратно.
БТА