Блекуотър - охранителната фирма, замесена в най-много стрeлби в Ирак
Блекуотър - охранителната фирма, замесена в най-много стрeлби в Ирак / netinfo

Частната американска охранителна фирма "Блекуотър" е замесена в много повече стрелби докато е охранявала американските дипломати в Ирак отколкото останалите охранителни компании, предоставящи услугите си на Държавния департамент. Това пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източници от правителството на президента Джордж Буш и от охранителния бранш.

"Блекуотър" в момента е обект на разследване от Багдад и Вашингтон заради инцидента от 16 септември, когато служители на фирмата застреляха 11 цивилни иракчани. Освен това "Блекуотър" е замесена в случаи, при които нейни служители са стреляли при охраняване на конвой с представители на Държавния департамент в Ирак най-малко два пъти по-често от охранителите, работещи за други американски охранителни фирми, сочи вестникът.

Държавният департамент съхранява доклади за всеки случай на употреба на оръжие от охранители на американски дипломати в Ирак, съобщава изданието. Запознати източници на изданието не разкриват точна статистика. Данните показвали, че "Блекуотър" е замесена в десетки случаи, в които е прибягвала до сила.

Държавният департамент не пожела да коментира повечето въпроси свързани с "Блекуотър" заради текущото разследване, пише "Ню Йорк таймс". Изданието цитира говорителя на департамента, Шон Маккормак, че от 1800 мисии по ескортиране на конвои тази година "е имало много, много малко случаи с някакъв вид употреба на сила".

"Блекуотър", чието седалище е в щата Северна Каролина, си е спечелила репутация сред иракчаните, а дори и сред американските военнослужещи в Ирак, на компания, демонстрираща агресивен имидж и караща служителите си да предприемат крайни силови мерки, за да охраняват хората, за които са наети, отбелязва вестникът.