Сръбският тенисист Новак Джокович придоби 80% дял в биотехнологичната компания QuantBioRes, която разработва лекарство срещу коронавирус. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на главния изпълнителен директор на датската компания Иван Лонкаревич.

Според Лонкаревич, Джокович е купил акции в компанията още през юни 2020 г., като той отказа да назове размера на инвестицията от страна на спортиста.

Окончателно: Джокович напусна Австралия (СНИМКИ)

Според говорител на компанията тя разработва пептид, който предотвратява заразяването на човешки клетки с коронавирус. Организацията очаква да започне клинични изпитвания в Обединеното кралство през лятото на 2022 г.

Джокович беше депортиран от Австралия, където му предстоеше участие в Откритото първенство на Австралия. Той бе задържан на летището в Мелбърн, тъй като не представи на граничните служители документи за медицинско разрешение за ваксинация срещу коронавирус. След процедурата визата на спортиста бе анулирана и той бе предупреден да напусне страната. Джокович обжалва решението в съда и спечели делото, но на 14 януари австралийските власти решиха отново да отнемат визата на тенисиста и да го депортират от страната. Спортистът подаде нова жалба, но тя бе отхвърлена.

Джокович се завърна в Сърбия без да поздрави стотиците фенове, които го чакаха

34-годишният Джокович оглавява Асоциацията на професионалистите по тенис (ATP), има 20 победи в турнирите от Големия шлем, девет на Аустрелиън Оупън, шест на Уимбълдън, три на Ю Ес Оупън и две на Ролан Гарос. Спечелил е общо 86 турнира на ATP. Джокович е и бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

БГНЕС