Филип Хамънд
Филип Хамънд / Gulliver/Getty Images
Бившият британски министър на финансите Филип Хамънд, който напусна поста си тази седмица след като Борис Джонсън стана премиер, води тайни преговори за спиране на евентуален Брекзит без споразумение с опозиционната Лейбъристка партия, предаде Ройтерс, цитирайки в. "Обзървър".
 

Джонсън и Хамънд
Gulliver/Getty ImagesХамънд отдавна се противопоставя на напускането на ЕС без преходно споразумение, което да смекчи икономическия шок. Според статия, публикувана вчера от в. "Обзървър", той се е срещнал с говорителя на лейбъристите по въпросите на Брекзит Киър Стармър, след като е подал оставката си. Двамата са се споразумели да работят с други високопоставени депутати, включително бившият министър от Консервативната партия Оливър Летуин, за да обсъдят как да използват гласовете в парламента, за да блокират евентуален Брекзит без споразумение.

Уелски националисти участваха в поход за независимост и се обявиха против Брекзит без сделка

Стармър заяви пред вестника, че е ясно в каква посока се движи консервативното правителство на Борис Джонсън. "Така че е по-важно от всякога да изградим силен съюз между двете партии, за да попречим на Брекзит без споразумение", добави опозиционният депутат.

Джонсън заявява, че иска да сключи с ЕС ново споразумение за Брекзита, но ако трябва е готов да изведе Великобритания от съюза на 31 октомври и без да има постигнат договор. Премиерът не изключва и възможността да прекъсне работата на парламента, ако депутатите заплашат да блокират напускането без споразумение, припомня Ройтерс.
 
БТА