Борис Джонсън обеща да преодолее безизходицата с Брекзит

/ Gulliver/Getty Images
Новият британски премиер Борис Джонсън свика първото заседание на кабинета си днес и обеща да преодолее безизходицата с Брекзит, която свали от власт предшественичката му Тереза Мей, предаде АП.

Борис Джонсън официално стана премиер на Великобритания (СНИМКИ/ВИДЕО)

Джонсън каза пред току-що назначените от него ключови министри, че "нашата страна е в решаващ момент в своята история" и се зарече, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз "на 31 октомври или дори по-рано, без ако или но". За да изпълни Брекзит, той разполага с по-малко от 100 дни, напомня АП.

Днес по обед премиерът ще представи приоритетите на правителството пред парламента.

Борис Джонсън обяви първите назначения в новото си правителство

Депутати от Консервативната партия, които са против Брекзит без споразумение, включително някои от министрите на Тереза Мей, отстранени от Джонсън, обещават да поведат битка щом парламентът се събере след шестседмичната ваканция, започваща в петък. Това породи предположения, че може да бъде направен опит за сваляне на правителството с предложение за гласуване на недоверие.

Друга възможност е Джонсън да свика предсрочни избори през есента с надеждата да спечели парламентарно мнозинство, за да осъществи плановете си, добавя АП.

Той е новият премиер на Великобритания, ще бъде интересно (СНИМКИ)

Следващите редовни избори във Великобритания са през 2022 г.
БТА