/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън обяви първите назначения в новото си правителство, предадоха световните агенции.

За министър на външните работи той е избрал Доминик Рааб, беше министър по въпросите на Брекзит в кабинета на Тереза Мей, но подаде оставка заради разногласия с нея за сделката за напускане на ЕС.

Kлючови британски министри подадоха оставки

Досега външен министър беше Джереми Хънт, който участваше в надпреварата за лидерския пост на британските консерватори. Хънт подаде оставка по-рано днес, като каза, че Джонсън му предложил друга роля, но той искал да бъде външен министър и предпочел да отклони офертата.

За министър на финансите беше назначен Саджид Джавид. Досега той беше министър на вътрешните работи. Той заменя на поста Филип Хамънд, който подаде оставка малко преди встъпването в длъжност на Джонсън, за да изрази несъгласието си с него по въпроса за евентуално излизане от ЕС без сделка.

Борис Джонсън официално стана премиер на Великобритания (СНИМКИ/ВИДЕО)

На поста на Джавид начело на вътрешното министерство бе назначена Прити Пател. Тя беше министър на международното развитие в правителството на Мей, но подаде оставка заради серия от срещи с представители на ръководството на Израел, които не бяха съгласувани с премиерката. Сега тя се завръща на политическата сцена с новото назначение.
БТА