Тереза Мей
Тереза Мей / БГНЕС
Британските депутати изпратиха станали на крака и с овации напускащата поста министър-председателка Тереза Мей, когато тя си тръгваше от камарата на общините след днешната й последна и на моменти емоционална поява като лидер, предаде Ройтерс.
62-годишната Мей изглежда се опитваше да сдържи сълзите си докато си тръгваше, когато спря, за да се ръкува с председателя на камарата Джон Бъркоу.

Депутатите обсипаха с похвали, укори и словесни нападки Тереза Мей, докато тя за последен път отговаряше на въпроси по време на парламентарния контрол в качеството си на премиер, преди да предаде поста на Борис Джонсън, предаде ДПА.

Борис Джонсън поема управлението на Великобритания

"Отдавам дължимото на нейното чувство за обществена отговорност", заяви лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, който отново призова за парламентарни избори. Той каза, че се надява Мей, която ще остане член на парламента, да се "опълчи на безразсъдните планове на нейния приемник", очевидно имайки предвид обещанието на Борис Джонсън да извади Великобритания от Европейския съюз до 31 октомври със сделка или без сделка.

Тереза Мей заяви, че след оставката си ще продължи да изпълнява задълженията си като депутат в Камарата на общините, съобщи ТАСС.

Британските лейбъристи искат предсрочни избори

"След като изпълня задълженията си ще имам аудиенция с кралица Елизабет Втора, а след това ще продължа работа в тази камара като редови депутат", каза тя.

Мей се съгласи да подаде оставка през май, след като не успя да получи парламентарна подкрепа за сделката си за Брекзит, договорена с Брюксел, припомня ДПА.
Тя изтъкна днес в парламента, че е "работила неуморно, за да получи добра сделка за Великобритания".
БТА