/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Тереза Мей призова за запазване на иранската ядрена сделка.

ЕС призова Иран да се откаже от действията, подкопаващи ядрената сделка

„Също както се стремим да запазим постигнатото с много усилия Парижко климатично споразумение, също така трябва да запазим постигнатата с толкова много труд ядрена сделка с Иран, независимо от това с какви предизвикателства се сблъскваме“, каза тя пред Кралския институт за международни отношения Чатъм Хаус.

Опасно: Иран е започнал да обогатява уран над разрешеното му по сделка равнище


„Естествено, има хора, които се страхуват от премахването на санкциите по отношение на страна, която продължава да дестабилизира целия регион... Но дали това ни харесва, или не, компромисната сделка остава най-добрият начин за постигане на резултата, към който ние всички се стремим – да не допуснем появата на ядрено оръжие в ръцете на Иран“, заяви британският премиер.

Иран с остри заплахи към Европа по ядреното споразумение

Иранската ядрена сделка беше съгласувана през 2015 г. от Техеран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Сделката ограничава ядрените разработки на Иран в замяна на отмяната на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС.

Германия настоява Иран да спре обогатяването на уран

На 8 май 2018 г. американският президент Доналд Тръмп обяви излизането на САЩ от договора. Година по-късно и иранският президент Хасан Рохани заяви, че Техеран прекратява част от ангажиментите си по ядрената сделка.
БГНЕС