/ Gulliver/Getty Images
Германската компания BioNTech може да разработи ваксина срещу нови варианти на коронавируса за сто дни, предаде ТАСС, като цитира интервю на главния изпълнителен директор Угур Шахин и на директора, отговарящ за медицинските изследвания, Йозлем Тюреджи пред френското издание "Еко".

"Разполагаме с доказала своята ефективност технология, която ни позволява да създадем нова ваксина за 100 дни, ако това се наложи", казва Шахин. Той припомня, че "за да бъде подобна ваксина готова за употреба, трябва да премине изпитания от регулаторните органи и от съответните държавни ведомства".

Израел започна да ваксинира срещу COVID-19 с трета доза

На въпрос дали създадената вече от Pfizer/BioNTech ваксина е ефективна срещу новите варианти на COVID-19, Тюреджи отговаря: "Ако е необходимо тази ваксина да се адаптира към нови условия, това е много лесно въз основа на технологията за информационна РНК". Тя обяснява, че това е правено стотици пъти на експериментално ниво при изследвания за рак. "Трябва да променим генетичния код на шиповидния протеин на оригиналния вирус с кода на новия вариант на коронавирус във ваксината", казва Йозлем Тюреджи.

Компанията в момента използвала този метод, за да работи върху ваксина срещу индийския вариант на новия коронавирус. "Първата партида информационна РНК вече е създадена за тестване на ваксина, адаптирана към варианта Делта", казва тя. Според Тюреджи тази разработка е отнела няколко седмици. Компанията планира да започне клинични изпитвания на препарата през месец август.

Властите в САЩ отрязаха Pfizer за трета доза от ваксината срещу COVID-19

Изпълнителният директор на BioNTech Угур Шахин казва, че се провеждат лабораторни изследвания на кръвни проби от ваксинирани хора, за да се определи дали вече използваната ваксина дава защита срещу нови варианти на COVID-19. "Тествахме 30 варианта и нашият препарат имаше неутрализиращо действие. По отношение на някои варианти активността на антителата се оказа ниска, понякога 2-3 пъти", уточнява ученият.

По отношение на развитието на пандемията, Угур Шахин прогнозира, че "вирусът ще остане дълго време". "Ще продължи да мутира, периодично ще се появяват малки епидемични огнища в държавите по света", обяснява той
БТА