Бежанската криза не трябва да застрашава Шенгенското пространство
Бежанската криза не трябва да застрашава Шенгенското пространство / Guliver/Getty Images

Защитата на външните граници на Европейския съюз (ЕС) не трябва да бъде за сметка на свободата на движение в Шенгенското пространство. Това заяви в седмичното си видеообръщение германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

ЕС е достигнал "напълно решаващ етап", отбеляза канцлерът и добави, че е решила да се бори, "за да можем да защитим външните си граници, за да запазим пространството на свобода на пътуване, движение и установяване".

Деца от бежанския лагер в Идомени призовават Меркел да им помогне

На фона на вълните от икономически мигранти и бежанци, които заливат Европа, натоварвайки инфраструктурата й и позволявайки надигането на крайнодесни, ксенофобски политически движения и протести, Меркел призна за въпросите и опасенията около Шенгенската зона.

"Колко трябва да се грижа за собствената си страна? Колко мога да участвам в европейската солидарност", попита канцлерът.

Меркел: Богата Европа да се справи с бежанската криза единно

26-те страни в Шенгенското пространство позволяват да се пътува свободно през техните граници без паспорти или проверка, но някои членки върнаха граничния контрол, за да спрат преминаването на мигранти, припомня ДПА.

Въпросът е дали ЕС да реши да укрепи Европа и да защити Шенген, "или пък да отстъпи и всяка държава отново да използва свой собствен граничен контрол", добави Меркел.

По думите й страните, разбира се, запазват националния си суверенитет, но "трябва да действаме заедно" по важни въпроси.

Източник: БТА