Установени са четири руски интернет платформи
Русия отрече тяхното разузнаване да разпространява дезинформация за ваксините срещу коронавирус. Обвинението беше публикувано в американски медии.

Белият дом потвърди, че има такава кампания. Според американците, Кремъл умишлено атакува ваксините на Pfizer/BioNTech и MODERNA в интернет.

Поне четири интернет сайта и хиляди профили в социалните мрежи, свързани с руските служби, пускат дезинфромация за вкасините срещу коронавирус, казват американските власти.

ЕС и САЩ са готови да произведат около 6 млрд. дози ваксина

„Със сигурност това не е нещо ново за нас и сме запознати с подхода и тактиката на руската дезинформация”, каза говорителят на Белия дом Джен Саки. Атаките били от два типа.

Едните обяснявали, че ваксината на Pfizer/BioNTech е много скъпа. А други, които експерти определят като по-опасни, пускали лъжлива информация, че след ваксиниране се развиват болести.

„Заявяваме отново, че ще се борим с всички възможни средства. Изправени сме пред дезинформация. Трябва да заявя, че ваксините са безопасни и са одобрени за употреба.

Следим кампанията за дезинформация и предприемаме действия, за да я спрем”, добави Саки. Кремъл отрече да има таква кампания срещу ваксините. Говорителят на Владимир Путин каза, че публикациите за безсмислени.

Според западните медии, основна цел на кампанията на руските служби била да се представи руската ваксина Sputnik V като единствената безопасна. Междувременно днес стана ясно, че Sputnik V ще се произвежда и в Европейския съюз.

„Бели хакери“ атакуваха форум на елитни киберпрестъпници

Русия подписа договор с италианско-швейцарски концерн, който смята да произведе 50 милиона дози от препарата. „Подготвяме верига на доставки в няколко държави едновременно.

Това бързо ще покрие търсенето на нашата ваксина зад граница”, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Извън политическите борби, експеритите определят Sputnik V като високоефективна ваксина срещу коронавируса.

Престижното медицинско списание Лансет наскоро публикува данни от изпитванията на препарата. Той показва над 90 процента ефективност, което е близо до посочените стойности от руския производител.
nova.bg