"Бели хакери" или конкуренти вероятно стоят зад атаката над форум на киберпрестъпници
"Бели хакери" или конкуренти вероятно стоят зад атаката над форум на киберпрестъпници / iStock/Getty Images
Американската компания за киберсигурност Flashpoint Intel обяви, че рускоезичният хакерски форум Maza е хакнат от неизвестни лица, а до данните за атаката се добра „Комерсант”.

Maza е общност от елитни киберпрестъпници и финансови измамници, много от които започват дейността си в средата на 90-те години.

El Pais: САЩ виждат Русия зад мащабна хакерска атака срещу държавата

Сайтът е хакнат на 18 февруари и в резултат на атаката данните на над 2 хиляди киберпрестъпници станаха свободно достъпни. В тях има входни данни, пароли, имейли на потребители и техните контакти в ICQ, Skype, Yahoo и Msn.

Съобщение за хакерството на сайта беше публикувано на самия форум. Отбелязва се, че е преведена на руски с помощта на онлайн преводач. Според експерти от Flashpoint това може да е доказателство, че форумът е бил хакнат от нерускоговорящи хакери, или може да е опит за заблуда на анализаторите.

Норвегия обвини руски хакери за кибератака срещу парламента

Експерти, интервюирани от изданието, предполагат, че зад атаката срещу Maza може да стоят така наречените “бели хакери”, по поръчка на властите, или конкуренти.

„Хакването на хакерски форуми е нетипичен тип атака, тъй като рисковете в случай на провал са много високи“, се казва в статията.

Превод и редакция: DarikNews