Администрацията на Тръмп още не е обявила официално, че Русия стои зад атаката срещу държавата
Администрацията на Тръмп още не е обявила официално, че Русия стои зад атаката срещу държавата / IStock
Администрацията на Доналд Тръмп съобщи в неделя, че чуждестранни хакери са проникнали в мрежите на няколко федерални агенции, включително Министерството на финансите и Министерството на търговията.

"Руските невидими армии" - кои са те?

Правителствени служители са уверили, че ФБР и подразделението за киберсигурност на Министерството на вътрешната сигурност работят за установяване на степента на поражението от „взлома“, за който почти сигурно във Вашингтон обвиняват руска разузнавателна агенция , според трима източници, запознати с разследването, цитирани от местни медии, пише испанският национален ежедневник El Pais.
  Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Улиот съобщи в изявление, че правителството „предприема всички необходими мерки за идентифициране и отстраняване на всеки възможен проблем, свързан с тази ситуация". Властите увериха, че освен „нападенията“ срещу Министерството на финансите и Националната администрация за телекомуникации и информация към Министерството на търговията, те разследват дали хакерите са използвали подобен инструмент за влизане в други държавни агенции.

Руски хакери са атакували мрежи на щатски и местни власти на САЩ

Правителството не разкрива твърде много подробности. Министерството на търговията призна, че една от нейните агенции е била обект на атака, без да я назовава, а Агенцията за киберсигурност на Министерството на националната сигурност също потвърди подобен инциддент. Тръмп уволни Кристофър Кребс, директор на агенцията, миналия месец, след като той призна, че не вижда фалшификация на изборите на 3 ноември.

Лавров: Няма доказателства, че руски хакери са действали срещу Меркел

Ако бъде потвърдено, че атаката е дошла от Русия, това ще бъде най-сложният подобен инцидент между Вашингтон и Москва от 2014 г. и 2015 г. насам, когато разузнавателните агенции на Кремъл получиха достъп до некласифицираните системи за имейл на Белия дом и Държавния департамент.

Източник: „Фокус“