Руските власти трябва да върнат тялото на Алексей Навални на майка му, заявиха от Белия дом на 22.02. 2004г., дни след като опозиционният лидер почина в арктически затвор.

"Руснаците трябва да й върнат сина й", заяви пред репортери във Вашингтон говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, за да може майката на Навални да "увековечи и почете по подходящ начин... храбростта, смелостта и службата на сина си".

Майката на Навални: Видях тялото на Алексей, изнудват ме да го погребем тайно (ВИДЕО)

По-рано Людмила Навалная съобщи във видеообръщение, че руските власти са разрешили да види тялото на сина си и е подписала смъртния му акт. Тя обаче се оплака, че разследващите й оказват натиск за тайно погребение, а тя иска всички привърженици на Навални да могат да се сбогуват с него.

„Те искат погребението да бъде извършено тайно и без прощална церемония. Те искат да ме заведат на края на гробището, пред пресен гроб и да ми кажат: тук лежи вашият син. Няма да се съглася с това“, каза майката и добави, че иска всички, за които Алексей е бил скъп и уважаван човек да имат възможността да се простят с него.

Първата дама на „руската опозиция“: Коя е Юлия Навалная?

Людмила Навалная разказа, че е записала това видео, защото властите са започнали да я заплашват. „Казаха ми, че ако не се съглася с тайното погребение, те ще направят нещо с тялото на моя син. Единият следовател ми каза: времето не работи за вас, тялото на вашия син се разлага. Не искам особено отношение, искам всичко да бъде направено според закона. Единственото, което искам е да ми бъде незабавно предадено тялото на моя син“, каза Людмила Навалная.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС